Börja spela golf/Ta grönt kort 2023 - Komplett guide

Börja spela golf 2023. Kvinna som tar grönt kort

Anledningarna att börja spela golf och ta grönt kort är många! Det kan dock upplevas som svårt att börja med golf och ta grönt kort. Om du är nyfiken på att komma igång med golf och ta dina första steg ut på banan, så är denna artikel till för dig. Vi på enklaregolf.se har därför skapat denna guide som förhoppningsvis ska besvara dina frågor angående att börja spela golf. Vi ska bland annat gå igenom vad golf kostar, vad grönt kort är, hur man tar grönt kort och annan information bra att veta om golf. En stor angelägenhet för oss är att rekommendera prisvärda alternativ för att ta grönt kort, då golf faktiskt inte behöver vara så dyrt som många tror. Så låt oss slå våra första slag och upptäcka golfens magi tillsammans!

Billigt grönt kort online - endast 995 kr

Vi vill passa på att tipsa dig om en perfekt möjlighet att ta grönt kort, utan att tömma plånboken! Kursen sker digitalt, vilket ger dig möjligheten att genomföra den när du behagar. Efter kursen är du redo för en lång golfkarriär.

Grönt kort inom några dagar

Grönt kort online - 995 kr

Happy Logga

20+ Videolektioner

Övningar att ta med till golfbanan

Teorimaterial

Personlig utrustningsrådgivning

Golfhandske & Greenfee på köpet – värde 799kr

Ett av Sveriges billigaste golfmedlemskap - endast 389 kronor

Ett golfmedlemskap kan kosta upp emot 20 000 kronor per år, men det finns billigare alternativ! Ett sådant är Happy Golfer som erbjuder greenfeemedlemskap för endast 389 kronor. Du får ditt golf-id aktiverat inom 1 timme och det ingår en kostnadsfri runda på deras bana. Detta alternativ är perfekt för dig som vill spela olika banor, vill testa på golfen eller inte spelar så många rundor per år.

Mycket billigt golfmedlemskap

Golfmedlemskap - 389 kr

Happy Logga

Golf-ID aktiverat inom 1 timme

Spela på alla banor mot greenfee

Kostnadsfri runda på Happy Golfer Stockholm

Använd ditt friskvårdsbidrag

Aimo-krediter varje månad

Om grönt kort

Vad är grönt kort?

Grönt kort betyder att du har ett handicap som är 54 eller lägre. När du har ett grönt kort har du ett Golf-ID varpå ditt handicap finns registrerat hos Svenska Golfförbundet. Med ett grönt kort får du möjligheten att spela på alla golfbanor i Sverige. Det gröna kortet kan förenklat jämföras med ett körkort i trafiken. Kortet visar på att du är kvalificerad att spela golf på ett säkert sätt samt känner till golfens regler. En fråga du kanske undrar över; när slutar gröna kortet gälla? Det korta svaret är att man inte behöver vara medlem varje år för att få behålla sitt gröna kort.

Hur tar man grönt kort?

Det finns flera olika sätt att börja spela golf och ta grönt kort på. Traditionellt har man gått en intensiv kurs hos sin lokala golfklubb där en tränare instruerar en och lär dig basala golfregler. Ett annat alternativ som blivit lukrativt på senaste tiden är att ta grönt kort online. Man genomgår då en online kurs på internet där man lär sig grunderna inom golf. Vi har hittat Sveriges mest lukrativa grönt kort kurs! Den hittar man hos Happy Golfer. Deras grönt kort online kurs kostar endast 995 kronor och är minst lika bra som de andra på marknaden.

Kriteriet för att få grönt kort är att man måste klara Svenska Golfförbundets slutprov för teoridelen. Slutprovet finns till för att kontrollera dina golfkunskaper inom golfens regler och att du säkert kan ta dig runt golfbanan. För att få grönt kort krävs också att man genomför ett godkänt speltest. Speltestet godkänns om du får 18 poäng på 9 hål och har med dig en markör som redan har handicap. Då får du äntligen ditt gröna kort!

Vem kan vara markör? (Grönt kort)

Som tidigare nämnt så måste markören vara en golfare med handicap 54 eller lägre. En markör kontrollerar att du följer golfens regler och att rätt antal slag anges på varje hål. Markören behöver alltså inte vara en golftränare utan din vän eller familjemedlem kan vara det. Om inte känner en markör och tar grönt kort själv så rekommenderar vi att kontakta din lokala golfklubb om en fadderrond så att du kommer igång med att börja spela golf!

Vad kostar golf?

Golfen kan framstå som en dyr sport spelad av endast rika män. Detta påstående är inte helt verklighetsförankrat… Vad kostar det då att spela golf? Kort uttryckt så beror det helt på hur du vill spela golf. Det finns exklusiva golfklubbar, hypermoderna golfklubbor och dyra golfbollar, men det är långt ifrån alla som prioriterar detta.

Vad kostar ett golfmedlemskap?

Ett medlemskap i Sverige kostar allt mellan 295 kronor per år till 20 000 kronor. Det billigare medlemskapet innefattar att man endast får ett Golf-ID och inget spelrätt. Spelrätt innebär att du fritt får spela hos medlemsklubben. En annan faktor som spelar stor roll är var i landet du bor. Det är generellt dyrare med golfmedlemskap runt storstäderna jämfört med landsbygden. Ett golfmedelskap kostar i snitt runt 4000 kronor per år och inkluderar då spelrätt och andra medlemsförmåner.

Vad kostar golfklubbor?

Golfklubbor varierar också kraftigt i pris och kan kosta allt ifrån några 100 kronor till 30 000 kronor. Golfklubbsmarknaden är fylld av aktörer där det finns stora valmöjligheter. Som nybörjare fungerar begagnade klubbor alldeles utmärkt eller om du önskar ny, läs då vår Bäst i test av nybörjarset. Det viktigaste är att börja med golf och se om det är någonting för dig. Den största skillnaden mellan en nybörjare mer och en erfaren golfare är inte vilka golfklubbor du har – en duktig golfspelare är duktig på grund av kontrollen över klubban och bollträffen.

Hur många klubbor i golf?

Enligt golfens regler så får man ha och använda max 14 golfklubbor i bagen under en runda. Det är en begränsning som främst påverkar de allra bästa golfarna. Majoriteten av alla golfare har inte 14 golfklubbor i sin bag. För en nybörjare inom golf som ska börja spela golf fungerar det alldeles utmärkt med ett halvt set eftersom man ändå inte har hög precision. Men den regelrätta begränsningen är 14 klubbor.

Vilka golfklubbor man behöver när man börjar spela golf

Vad kostar golfbollar?

Golfbollar finns i väldigt många modeller med olika egenskaper. Det finns golfbollar som Spalding som kostar 99 kronor per dussin, men också till exempel Titleist ProV1 som generellt kostar 549 kronor per dussin. Det låter antagligen inte klokt för en nybörjare att lägga 549 kr per dussin eftersom man kan slå bort ett dussin golfbollar på 18 hål. Vi rekommenderar därför inte nybörjare de dyrare golfbollarna, utan de billigare golfbollarna fungerar för nybörjare. Det finns även möjlighet till att köpa begagnade golfbollar till ett väsentligt lägre pris jämfört med nya.

Introduktion till golf, golfens historia och golfens fördelar

Vad är golf?

Golf är en sport som spelas ute i den fria naturen och som kan spelas i alla åldrar. Det går även bra oavsett färdighetsnivå och genom handicapsystemet kan man t.om. alla tävla mot varandra. Spelet kan vara avslappnande eller tävlingsinriktat, men oavsett inställning är det roligt. Kortfattat så går golf ut på att få bollen i hålet på minst antal slag möjligt. Golf spelas oftast individuellt men kan också spelas i lag. Olika spelformat gör att man alltid kan få variation. Det finns en anledning till varför golf har spelats mycket länge och avnjuts dagligen över hela världen!

När uppfanns golf?

Golf är absolut ingen ny sport, utan har funnit med oss i flera hundratals år. Sporten uppfanns och har sitt tidiga ursprung från 1400-talets Skottland. Sedan golfen uppfanns har golfen minst sagt vuxit globalt, där golfbanor idag kan finnas världen över. Det dröjde dock många år innan sporten lämnade de brittiska öarna för att nå USA. Den första amerikanska banan öppnade år 1893 och är belägen i Chicago. Året därpå startade USGA (United States Golf Association) sin verksamhet som bland annat påverkar golfens regler än idag. Trots golfens långa historia så växer sporten fortfarande idag och det verkar minst sagt som om golfen kommer att finnas kvar för alltid.

St.Andrews där golfen uppfanns. Börja spela golf du med!

Varför börja spela golf?

Anledningarna till att varför man ska spela golf är flera. Golf är dels en inkluderande sport som tillåter alla åldrar,  färdighetsnivåer och kroppstyper. Den tyngsta anledningen till varför du ska spela golf är att du får spendera tid i naturen med trevligt sällskap.

Vi har nedan sammanställt en punktlista på varför du ska börja spela golf!

 • Alla kan spela golf, du behöver inte vara smal, stark och snabbt för att spela golf. De fysiska förmågorna kan begränsa individen i till exempel tennis, fotboll eller utförsåkning.  
 • Åldern är heller ingen begränsning för att börja spela golf. I många andra sporter krävs det att man börjar vid ung ålder – men golf är ett undantag. Naturligtvis är det en fördel att ha spelat golf länge, men inget som sätter stopp för en trevlig runda i den friska luften.
 • I dagens digitala samhälle sitter vi flera timmar om dagen bakom skärmar. Golfen låter dig komma ifrån detta. Övervikt har i och med datorer och annan elektronisk utrustning ökat, vilket gör golf till en perfekt aktivitet där man motionerar i fin natur.
 • Du tillbringar även tid med vänner och familj ostört ute på golfbanan. Varför inte göra golf till en familjeaktivitet? Det kan vara en möjlighet för en livslång gemensam aktivitet.

Är golf en sport?

Golf är en sport, även om den inte kräver den högsta fysiska förmågan. Man kan kategorisera golf som en precisionssport. Golf är en sport eftersom den är tävlingsinriktad, kräver hög mental styrka och kräver muskelanvändning. Världstoppen idag är genomsyrad av starka atleter som är starkare än majoriteten av fotbollsspelarna. Tiger Woods sprang i sina bästa dagar hela 16 kilometer om dagen. Egentligen spelar det ingen roll om golf benämns som sport eller inte, men genom en snabb genomgång av proffsspelarnas fysiska förmåga kan en slutsats dras enkelt.

Vanliga golford - bra att kunna när du vill börja spela golf

Det finns flera hundratals speciella golf ord och facktermer. Vi på Enklaregolf har valt ut ett litet urval av dessa som kan vara bra att känna till när du börjar spela golf.

 • Bunker är en grop med sand ute på golfbanan och räknas som ett hinder.
 • Driving range är ett område där golfaren kan slå ut bollar på ett fält. Bollarna fås ut i en Range maskin mot en kostnad och plockas sedan upp från fältet av klubben.
 • Par är antal slag en scratchgolfaren bör få. Golfhål är vanligast par 3, par 4 och par 5. Banans totala par brukar uppgå till par 72. Förenklat visar par vad en spelare med handicap 0 bör få på respektive golfhål och banan som helhet.
 • Pliktslag innebär att man bestraffas med att lägga till slag på sin score. Du kan till exempel få ett pliktslag om du slår out-of-bounds eller ner i ett vattenhinder.
 • Slice är en typ av ett golfslag där bollen har skruvar sig kraftigt från vänster till höger.

Sammanfattning - Börja spela golf 2023

Hoppas din väg till att ta grönt kort blev tydligare på grund av denna artikel. Vi på Enklaregolf har gått igenom allt ifrån vad golf är, till vad golf kostar och hur man tar grönt kort. Nedan kan du läsa vår sammanfattning av artikeln – Hur man börjar med golf?

 • Vad är golf? Golf är en sport man spelar ute i den fria naturen. Det bästa är att vem som helst kan spela golf – olika åldrar, olika kroppstyper och olika färdighetsnivåer. Du spenderar även kvalitets tid med familj och vänner ute i det fria medan du motionerar. Det är varför du ska spela golf!
 • Vad är grönt kort? Grönt kort innebär att du har handicap 54 eller lägre. Hur tar man grönt kort? Det finns flera sätt att börja spela golf och ta grönt kort på – antingen hos din lokala golfklubb eller online.
 • På frågan: vad kostar golf? är svaret luddigt eftersom du bestämmer själv till stor del vad det ska kosta. Val av golfmedlemskap, golfklubbor och golfbollar bestämmer vad din golf ska kosta. Men räkna med runt 4000 kronor per år för ett golfmedlemskap med full spelrätt. Eller så väljer du ett greenfee-medlemskap för endast 389 kr. Golfklubbor kan kosta några hundra kronor om du väljer ett nybörjarset eller begagnade golfklubbor.

 

Avslutningsvis, för att få grönt kort bör man gå en grönt kort kurs. Du kan göra den online, då det blir billigare och tar kortare tid. Sveriges billigaste grönt kort kurs ges av Happy Golfer. Grönt kort för endast 995 kronor och dessutom fort!Gillade du denna artikel?

Dela
Dela

Golfcitat

"There is no such thing as a natural touch. Touch is something you create by hitting millions of golf balls."

Handplockade relaterade artiklar