10 Bästa Träningsredskapen 2023

De bästa träningsredskapen för golf

Liksom allt annat här i livet så måste man träna för att bli bra på något. Men vad innebär det här med träning? Att du kommer till rangen och planlöst slår en hink till lite olika targets? Att du ställer dig med en boll på puttinggreen och puttar dig fram och tillbaka bland hålen på måfå? Vi på Enklare Golf har genom år av elitsatsning inom golfen samlat kunskap kring hur man tränar som effektivast.

Varför använda sig av träningsredskap?

Händer det dig någonsin att du lämnar golfbanan efter att ha jobbat på ditt spel med känslan av att du inte är bättre än när du kom? Kan det vara så att du inte hade någon tanke med det du gjorde i syfte att träna? Detta är just varför tränings gadgets är den bästa investeringen i din golf du kan göra. Dessa tio tränings gadgets är utvalda av oss på Enklare Golf i syftet att se till att om du använder dessa i din träning så ska du vara bättre när du åker hem än när du kom till golfbanan.

1. Superspeed Golf Training System (SpeedSticks)

Speedsticks är ett träningsredskap för att slå längre

Varför Speedsticks?

Bryson Dechambeau, Dustin Johnson, Justin Thomas, Brooks Koepka, Cameron Champ och Viktor Hovland… Vad har alla de gemensamt, förutom att alla vunnit på PGA Touren då? De kan alla nå svinghastigheter av minst 125 mph (201 km/h), vilket är långt över den hastighet som den genomsnittliga spelaren på pga touren svingar, 114 mph (183 km/h). Hur skulle detta hjälpa dig med ditt golfspel? Förutom att du skulle få några fler blickar på dig på rangen när du slår bollar över nät, så skulle du även kunna spela golf på ett helt annat sätt om du svingade snabbare och därmed slog längre per automatik.

Varför slå längre?

Den genomsnittliga par 4an är ca 340 meter lång, och den genomsnittliga driven av en amatörgolfare är ca 200-218 meter lång. Detta innebär att den genomsnittliga golfaren har mellan 140 och 122 meter kvar till till green på sitt andra slag på en par 4a. Vad hade nu hänt om du svingade 7-10 mph snabbare (vilket är den hastighet som du tjänar på att träna med SpeedSticks)? Säg att du gick från att svinga 100-103 mph med drivern (ganska representativa siffror för medelgolfaren) till att svinga runt 110 mph med drivern (vilket är en realistisk resa att göra då de flesta som tränar med SpeedSticks tjänar 7-10 mph i svinghastighet), så skulle du alltså med en medioker bollträff kunna slå din driver 284 yard (260 meter).

Om vi då går tillbaka till förra scenariot med den genomsnittliga par 4an så skulle du nu alltså ligga 260 meter ned i fairway istället för 200-218, och då ha 80 meter kvar till green istället för 122-140 meter. Om du nu fick leka med tanken att du spelade denna imaginära par 4a 100 gånger från det läge där din drive gett dig ett ca 130 meter långt inspel, och 100 gånger där din drive gett dig ett 80 meter långt inspel, hur hade skillnaden på den scoringen sett ut då? För att inte tala om antalet par 5or man kan nå in på två slag om man slår sin driver 260 meter. Detta är just varför SpeedSticks är det bästa träningsredskapet 2023.

2. Tour Striker PlaneMate

Planemate är ett träningsredskap som ska hjälpa dig svinga på plan

Om det var en enda komponent i golfsvingen som du fick välja skulle vara perfekt, vilken skulle det vara då? Frågar man diverse “stjärntränare” till spelare på de högsta tourerna så blir ett återkommande svar svingspår. Det är inte bara just ditt svingspår som bidrar till den mest repeterbara svingen och golfslaget, utan det bidrar även till att kunna svinga snabbare och bättre ball striking.

När man pratar om vad som är viktigt i svingen så kommer även takeawayn ofta upp (första sekvensen av din sving när du startar din uppsving). Man brukar säga att starten sätter tonen för resten av svingen. Tour Striker Planemate bygger på att bandet du fäster till klubban ger dig direkt feedback på din takeaway och ditt svingspår på vägen ned. Perfekt för dig som slicear bollen eller vill kunna slå en draw.

Tanken är att du ska hålla bandet så spänt som möjligt i uppsvingen, och låta det vara slakt i nedsvingen för att försäkra dig om en ordentlig utflackning. Det är inte för intet som spelare som Rory Mcilroy, Collin Morikawa och Alex Norén tränar med detta redskap.

3. Maxfli Collapsible Alignment Sticks (Siktpinnar)

Siktpinnar

Varför Siktpinnar?

Det kan låta udda att ett par tråkiga siktpinnar skulle hamna på prispallen i denna “best of”, men faktum är att om jag hade varit tvungen att välja ett träningsredskap för resten av min golfkarriär så hade valet solklart varit siktpinnar. Bortsett från att siktpinnar hjälper dig att få en korrekt setup och ett korrekt sikte på rangen, så är deras användbarhet gränslös egentligen. Det uppfinns konstant nya övningar man kan göra med siktpinnar. Se länkarna för tips på övningar du kan göra med siktpinnar (https://www.youtube.com/watch?v=tjWBhZh98nU & https://www.youtube.com/watch?v=4e_z4row8FI). De är även underskattat hur lätt det är att ha med sig siktpinnarna överallt då man aldrig behöver ta de ur bagen då de väger nästan ingenting. Många tränings gadgets får inte plats i bagen hur som helst, och blir ofta svåra att ta med sig ut på banan om man precis varit på rangen och slagit med ambitionen att gå ut på banan direkt därpå.

4. Intech Impact bag

Intech Impact Bag hjälper dig slå längre

Precis som Rocky, Floyd Mayweather och Muhammad Ali står timmar ut och timmar in vid sina boxningssäckar för att bygga mer kraft när de slår, så bör även du som golfare ha din egna version av boxningssäck. En impact bag hjälper dig bygga kraft och tryck i slagen. De golfare som har problem med att “flippa” eller helt enkelt inte komma med händerna framåt i bollträffen ska använda sig av denna för att börja komma med händerna framför klubban.

Intech Impact bag hjälper dig inte bara med en korrekt teknik, utan den hjälper dig även att bygga upp de muskler som används när du svingar. Detta gör inte bara att du slår längre, utan även att du håller dig skadefri och kan njuta av sporten utan den smärta och de muskelproblem som så många andra tvingas spela med.

5. OneSwing Golfnät

Golfnät

Golf är en mycket tidskrävande sport. Det krävs inte bara att du tar dig ut till golfbanan, utan att du spenderar tid på både drivingrange, banan och de andra träningsområdena. För de gånger du inte har tid att ta dig ut till golfbanan och spendera ett par timmar av din tid så är ett OneSwing Golfnät en bra investering i din golf. Kan det vara så att du bara har 30 minuter, så kan du nu stå och slå hemma, precis som att du hade din egna driving range.

Detta är ett fantastiskt bra sätt att öva upp din “ballstriking”, då ditt fokus endast ligger på att träffa bollen rent hellre än vilket håll den går åt. Det är även ett bra sätt att träna på svinghastighet, dvs att slå bollen så hårt du kan utan något fokus på bollens riktning. Spelare som Bryson Dechambeau tränar med denna typ av träningsredskap för att kunna slå så långt som han gör.

6. PuttOUT Puttmatta

Puttmatta

“Half of golf is fun; the other half is putting.” – Peter Dobereiner

Jag kunde inte säga det bättre själv. Puttningen är A och O för att spela bra golf. Du spelar ingen bra golfrunda genom att bara slå bra slag från fairway. “Drive for show, putt for dough” brukade man säga, även om drive har blivit något mycket större och viktigare än att bara vara i syfte av “show”. Tiger Woods pappa sa “golf is taught to be played from the tee to the green, I don’t believe in that, Tiger is taught to play from the green to the tee.”, dvs Tiger Woods började med att lära sig hur man puttade riktigt bra, innan han överhuvudtaget började lägga något sorts fokus på längre slag.

PuttOUT Puttmatta är ett måste för den inbitne golfaren som vill vässa sin puttning rejält inför kommande säsong. Den är även vinnaren i våran bäst i test av puttmattor.

7. Chipping Net with target
+ Double Hitting Mat

Chippingkorg

“My swing coach used to say that the short game is like the hospital; when your long game is sick, the hospital nurses you back to health.” – John Rahm

En av Tiger Woods fem gyllene regler lyder “inga missade lätta up & downs”, dvs att när du har en relativt simpel chipp så ska du på två slag få bollen i hål. För att åstadkomma detta så krävs det att du är duktig på att chippa. Att vara en bra chippare/närspelare brukar kunna brytas ned till två punkter:

  1. Att kunna chippa golfbollen till en bestämd punkt
  2. Bestämma vart denna punkt ligger för att bollen ska hamna så nära hålet som möjligt.

 

Detta träningsredskap hjälper dig med att kunna chippa till en punkt, inte bara från den finklippta delen, utan även från ruffen tack vara den tvådelade puttingmatta som medkommer. Perfekt att använda hemma för att vara i bästa möjliga form till kommande golfsäsong.

8. PuttOUT Putting Mirror Trainer-Grey

PuttingMirror+Gate

Vad innebär det att vara en bra puttare, förutom att du sätter många puttar då? Enligt putting-gurun Phil Kenyon så handlar det om två saker; att kunna sätta en jämn rull på bollen, dvs att den inte “hoppar till” när du puttar den, utan att den börjar rulla direkt när bollen blir tillslagen. Detta leder till att bollen alltid kommer bete sig på ett förutsägbart sätt för dig och därmed kommer du kunna kontrollera hur långt du puttar bollen, och i tur med det eliminera onödiga tre-puttar. Nummer två på Phil Kenyons lista är att du kan starta bollen på en rak linje.

Om du alltid startar bollen på linjen så kommer du kunna bestämma dig för ett sikte efter du har läst putten och sedan utgå från det siktet med vetskapen av att ifall de otänkbara scenariot att du skulle missa putten mot all förmodan, så skulle det inte vara en fråga om att du slog putten fel riktning mässigt, utan att den helt enkelt var felläst isåfall. Att kunna starta bollen på en rak lina i puttningen tar ditt golfspel till nästa nivå.

9. PRGR Portable Launch Monitor

Launchmonitor

Hur långt slår du dina klubbor? Hade du kunnat skriva ned på papper den carry och totallängd du har med varje klubba i bagen? För de flesta så kanske spontana svaret är ja, men om man tänker efter så är det kanske inte helt glasklart hur långt du slår med varje klubba på pricken. Då kan det vara bra att ha en PRGR Portable Launch Monitor, som inte bara ger dig värden på exakt hur lång carry du har samt totallängd av slaget, men även svinghastighet, bollhastighet och smashfaktor. Den är lätt att ha med dig till rangen då den väger endast 125 gram och får enkelt plats i bagen, eller i fickan påväg från bilen till rangen.

Det är även en ypperlig möjlighet till att ta din speedtraining (träning på att svinga snabbt i syfte att slå långt) till nästa nivå då du kan ha koll på hur snabbt du svingar och vilken bollhastighet du har med varje klubba. Du sätter enkelt upp den bakom bollen där du slår och så får du värden direkt genom när du sätter på den.

Det är även ett bra sätt att mäta hur nya svingförändringar påverkar din bollträff då du kan se din smashfaktor, dvs hur rent du träffar bollen.

10. Golf Mat 150x150 cm

Träna golf hemma med matta

Det mest fundamentala sakerna i att slå en golfboll så som markkontakt, dvs att inte duffa utan istället komprimera bollen mot marken för att vara en bra ballstriker och slå bollen på ett konsekvent sätt, kan ibland bara utövas med direkt feedback. Bortsett från att det generellt sett är en dålig idé att försöka slå en golfboll från vardagsrumsgolvet, så är det även svårt att känna om du duffar slaget eller träffar bollen rent om underlaget inte är tillräckligt bra. Därför är Golf Mat en värd investering i våra ögon. Den har även hål i hörnen för att få plats med peggar för driver träning, en stor bonus för oss på Enklare Golf som tror på att slå långt med drivern är en av många nycklar till att skjuta låga scorer.

Gillade du denna artikel?

Dela
Dela

Golfcitat

"There is no such thing as a natural touch. Touch is something you create by hitting millions of golf balls."

Handplockade relaterade artiklar

Vi finns även på...