Bästa Puttingmattan 2023 – Bäst i Test & Köpguide

Puttmatta - bäst i test

Visste du att nästan 40% av dina slag är puttar? En puttingmatta är det perfekta träningsredskapet för alla golfare som önskar att förbättra puttningen. Med tanke på vårt kalla klimat i Sverige är en puttmatta nödvändig för att kunna fortsätta utvecklas under vintern. Låt inte dåligt väder stoppa dig från att öva både puttingstroket och bollstart!  

Du läser antagligen denna artikel, då du undrar vilken putting matta som är bäst. Ja, det finns ju flera olika puttingmattor på marknaden med olika egenskaper och pris. Vi har därför skapat denna artikel, så att du ska få en bättre överblick av de bästa puttingmattorna. Betyget för respektive puttmatta baseras på dess egenskaper, kvalité och pris.  

Slutsats - De Bästa Puttingmattorna

Generellt Bäst

PuttOUT

PuttOUT Puttmatta - Den bästa puttingmatta i Bäst i Test

Prisvärt alternativ med många goda egenskaper!

Bästa Billiga

Deluxe Hazard

Näst bästa puttingmatta är Deluxe Hazard Puttmatta med hinder 2 m

Billig med grundläggande egenskaper & god kvalite.

Bästa Dyra

Wellputt

Puttingmatta Wellputt - 3 m

Högre pris men med de bästa egenskaper!

Golfgear Puttmatta är exklusivast i bäst i test

Golfgear Exclusive

Plats 4
Puttingmatta Return OneSize

Putting Mat Return

Plats 5
Orlimar Puttingmatta är snabb med häftiga egenskaper

Orilmar Puttingmatta

Plats 6
Par 1 är den sämsta puttingmatta

Par 1 OneSize Putt

Sämst

Alla orkar naturligtvis inte läsa hela artikeln, då vi går in på djupet genom att analysera och resonera kring vilken produkt som är bäst. Vi har därför sammanfattat resultatet från vår undersökning gällande puttmattor. Parametrar vi värderat är rullningen, egenskaper, kvalitet, förvaring, hastighet och pris. 

För mer detaljerad information om respektive puttingmatta, läs hela artikeln.

Vad bör man tänka på vid köp av puttmatta?

Storlek

En puttingmattas storlek varierar oftast mellan 2 och 4 meter i längd samt 30 till 70 cm i bredd. Du vill naturligtvis införskaffa en variant som får plats i ditt hem. Med andra ord – säkerställ att mattan ryms på ytan i hemmet/kontoret innan du går igenom med köpet! 

Gällande bredden så finns det inget rätt och fel. För mitt personliga bruk använder jag en puttmatta som endast är 30 cm bred, då det ska mycket till för att slå ut bollen utanför själva mattan. Rekommendationen från oss är därmed att välja den bredd som du känner dig bekvämast med.

Hastighet på puttmattan

Du vill ha en puttingmatta med en realistisk hastighet i förhållande med svenska greener. Det är ovanligt att svenska golfbanor har en stimp-hastighet över 11. Du bör därför välja något av alternativen med en greenhastighet som är rimlig. Av denna anledning rekommenderar vi inte att köpa Orlimar Golf Deluxe Putting Mat”, såvida du önskar en putt matta med en hastighet som står i relation med generell greenhastighet i Sverige. 

Man puttar på en putting matta inomhus

Pris

Att köpa de dyrare alternativen betyder inte automatisk att egenskaperna kommer att matcha ditt behov bättre. Ett exempel på detta påstående är “Puttmatta Wellputt” som kostar runt 2000 kronor, men den har inte ett hål. Å andra sidan, har “Deluxe Hazard Puttmatta” ett hål, men den kostar endast 400 kronor. Vilken av dessa är den bästa putting mattan? Generellt sett så är den dyrare bättre, men prioriterar du ett hål högt, kanske den billigare är bättre lämpad för dig! 

En annan faktor är användningsområde. Jag använder min puttmatta tillsammans med andra träningsredskap (t.ex. Pelz och skenor) och fokuserar inte på om bollen går i hålet eller inte. Jag har därför inte privat prioriterat att behålla en dyr puttingmatta, då en billigare variant fungerar utmärkt för mina behov! 

Förvaring

Du tänker antagligen nu – varför skulle förvaring vara viktigt? Det viktiga med förvaring av en puttmatta är inte hur mycket plats den tar, utan istället om den blir skrynklig. Om den blir skrynklig kommer bollen att rulla ojämnt. De bästa puttmattorna i detta avseende är de som har en gummibaksida, vilket försäkrar att mattan ej blir skrynklig. De bästa puttingmattorna har en gummibaksida, till exempel PuttOUT Puttmatta”. 

Beskrivning och utvärdering av de bästa puttmattorna - Bäst i Test

1. PuttOUT Puttmatta – Den bästa puttingmattan

Beskriving av puttmatta

PuttOUT Putting Mat är tryckt med markeringar, linjer och tempomål.  Den är designad för att ge dig möjligheten att träna effektivt och förbättra din puttning. Den högkvalitativa puttingmattan visar 10 på stimp-mätaren, vilket är en relativt hög hastighet om man jämför med den genomsnittliga svenska greenen. Det är dock ingen orimlig siffra för svenska golfbanor under sommaren! 

PuttOUT har även tänkt på användarvänligheten då den är lätt att rulla ihop för förvaring och kommer i en kompakt väska. Puttingmattan har också en extra tjock gummibaksida som gör att när mattan rullas ut, blir den platt. Detta säkerställer att rullningen på bollen är konsekvent, realistisk och pålitlig.  

Notera att det inte medföljer något hål, men putt mattan är kompatibel med alla platta puttkoppar. Det finns även en valmöjlighet gällande storleken på denna produkt, då den finns i olika längder och bredd! 

Utvärdering och analys av puttingmatta

PuttOUT Putting Mat har som sagt gott om markeringar, linjer och tempomål. Detta gör att det finns gott om att träna på, utan att köpa till ytterligare träningsredskap! En annan fördel är att den har en gummibaksida som gör att mattan blir jämn, som leder till en jämn och bra rullning. Det är absolut inte roligt när bollen styrs åt sidan på grund av att mattan är knögglig.  

Denna puttmatta vinner vår bäst i test på grund av sina egenskaper och att hastigheten på mattan är realistisk jämfört med några av de andra alternativen. Sist men inte minst, får du en puttmatta där bollen rullar konsekvent, realistisk och pålitligt! Det är en mycket bra produkt att använda sig av och som är smidig att förvara!

PuttOUT Puttmatta - Den bästa puttingmatta i Bäst i Test

Small 240 x 30 cm

Medium 240 x 50 cm

Large 367 x 67 cm

2. Puttmatta med bollretur - Prisvärd puttingmatta

Beskriving av puttmatta

De två olika produkterna “Deluxe Hazard Puttmatta” och “Putting Mat Return” är mycket lika varandra och beskrivs därför tillsammans. 

Som nämnt i inledningen, består nästan 40% av dina slag av puttar. En bättre puttning är en förutsättning för lägre scorer. Deluxe Hazard Puttingmatta och Putting Mat Return ger dig möjligheten att öva hemma!  

 

Likheter – Deluxe Hazard Puttingmatta & Putting Mat Return  

 • Ena änden på mattan är upphöjd vilket möjliggör ett hål som på en riktig green. 
 • Bollen återvänder automatisk ut på mattan – alltså behöver man inte böja sig ner efter varje putt. 
 • De är även lätta och bärbara, som gör att de passar bra att användas såväl hemma som på kontoret. 
 • Mattorna är gjord av speciellt utvalt syntetiskt material som säkerställer en konsekvent rullning på bollen. 

 

Skillnader – Deluxe Hazard Puttingmatta & Putting Mat Return 

 • Deluxe Hazard Puttingmatta har en bunker och ett vattenhinder, där bollen hamnar vid dåliga puttar.

Utvärdering och analys av puttingmatta

Att puttingmattorna är upphöjda gör att man kan putta något hårdare, och därmed öva på olika putt svingar. Bunkern och vattenhindret är egentligen bara estetiska. Något som däremot uppskattas är bollen återvänder automatiskt vilket gör att man inte behöver böja sig ner konstant. Annars är båda dessa puttmattor relativt simpla och vid träning bör man med fördel använda sig av andra träningsredskap – till exempel en Pelz eller en puttingskena. 

Puttmatta med bollretur - Prisvärd puttingmatta

Deluxe Hazard Puttingmatta

Putting Mat Return

3. Puttmatta Wellputt

Beskriving av puttmatta

Wellputts matta är designad med olika zoner och siktlinjer, vilket gör att Wellputt hjälper dig att förbättra såväl längdkontrollen som riktningen. Puttmattan lämpar sig att användas från båda hållen, då det inte medföljer något fysiskt hål. Vid köp av Wellputt får du även tillgång till en app för iOS eller Android som innehåller olika puttövningar! 

Utvärdering och analys av putting matta

Att Wellputt är designad med olika zoner och siktlinjer gör att du effektivare kan träna längdkontroll och bollstart, utan att behöva ytterligare träningsredskap. Sedan att en app medföljer med olika puttövningar är något bra. Vi anser att om man ska bli bättre på puttning, krävs det effektiv träning med bra övningar – inte bara en ny putter! 

Puttingmatta Wellputt - 3 m

4. Golfgear Putting Mat Exclusive

Beskriving av puttmatta

Denna puttmatta kommer med bollretur som automatisk skickar tillbaka bollen. Den har även fyra utskrivna siktlinjer som gör att man effektivt kan träna bollstart. De olika avstånden till hål är också utskrivna.  

Hålområdet är upphöjt och man har därmed kunnat göra riktiga hål – på denna modell t.om. två. Sedan är denna puttingmatta stilfull då kanterna inte är gjorda av plast, utan de har använd material som efterliknar trä.  

Utvärdering och analys av puttingmatta

Golfgears puttingmatta är smidig, eftersom bollen kommer tillbaka automatiskt. Vi gillar även de fyra olika siktlinjerna som gör att man kan träna bollstart och faktiskt bli en bättre puttare. Sedan är de riktiga hålen trevliga, då det alltid är skönt att se bollen gå i hål. Men det som gör denna puttingmatta unik är dess design med trädetaljerna. Den ser exklusiv ut och är ett bra alternativ om man vill ha en stilfull putt matta. 

Golfgear Puttmatta är exklusivast i bäst i test

5. Orlimar Golf Deluxe Putting Mat

Beskriving av puttmatta

Orilmars puttingmatta gör att du kan spåra golfbollens väg till hålet! Golfbollen lämnar ett svagt märke i mattan som gör att du till exempel ser startriktningen. Den medföljande borsten gör att du kan torka bort spåret.  

Till mattan medföljer även två justerbara skumkilar som gör att du kan skapa lutning. Det finns avståndsmarkeringar och en siktlinje på mattan. Avstånden till hålet är utskrivna tydligt i mattan, men de är dock utskrivna i amerikanska fot. Puttingmattan kan såklart rullas ihop och förvaras. Två plast koppar medföljer också. 

Utvärdering och analys av puttingmatta

Orlimar Golf Deluxe Putting Mat är ett intressant alternativ, eftersom golfbollen lämnar ett svagt märke på väg mot hål. Detta kan till exempel vara bra för att avgöra startriktningen – men om det är värt mödan att torka bort linjen mellan puttarna får man avgöra själv. Sedan kan det även vara kul att justera svårighetsgraden genom att använda sig av skumkilarna som skapar lutning. Mattan har även en siktlinje som kan vara bra vid träning. Kort sagt, en nytänkande matta! 

En nackdel är att hastigheten på putt mattan är något orealistisk om man jämför med svensk greenstandard. Om man är medveten över detta, behöver det nödvändigtvis inte vara ett problem. 

Orlimar Puttingmatta är snabb med häftiga egenskaper

6. Par 1 OneSize – Den billigaste puttingmattan

Beskriving av puttmatta

Denna puttingmatta är av enkel design. Mattan har konstruerats med ett syntetiskt material med målet att ge en mer exakt rullning. Det upphöjda hålområdet gör att mattan kan ha ett hål, vilket gör att den är mer lik en riktig green. 

Utvärdering och analys av puttingmatta

Puttmattan är av mycket enkel design – du får inga markeringar eller siktlinjer. Tyvärr blir mattan något knögglig efter förvaring, vilket påverkar bollens rull. Vem bör då köpa denna matta? Jo, mattan lämpar sig bäst åt de som önskar att träna med träningsredskap eller de icke-kräsna. 

Par 1 är den sämsta puttingmatta

Vanliga frågor om puttingmattor

Blir man bättre av en puttingmatta?

Det tråkiga svaret är både ja och nej. Det beror på hur du använder din puttingmatta. Om du endast slår några puttar indolent, kommer du antagligen inte bli så mycket bättre. Skulle du istället använda träningsredskap eller göra olika övningar är sannolikheten att du blir bättre högre. Vi har gett 3 träningstips med putting matta som gör att du kan träna effektivare! 

Är en puttmatta ett nöje?

Ja, en puttmatta är ett nöje! Under vintern när viljan av att spela golf begränsas av det kalla vädret, är det extra roligt att slå några puttar inomhus. Lika självklart är det att träning på en putt matta inte är lika trevligt som att stå på en riktigt green en fin sommardag.  

Hur mycket bör man spendera på en puttingmatta?

Vår undersökning visade att den perfekta summan att lägga på en puttingmatta är ca 800 kronor. Vid denna prisnivå får du en puttingmatta med: 

 • goda egenskaper som siktlinjer och tempomål 
 • bra kvalité som säkerställer en realistisk rull  
 • förvaringslösning som håller mattan slät 

Fördelar med puttingmatta

Det finns många olika fördelar med att äga en puttmatta golf.  

 • Kunna träna på vintern och vara redo för säsongen 
 • Förfina bollstarten 
 • Förbättra var du träffar bollen på bladet 
 • Öva svingspår 
 • Förbättra tempot på puttsvingen 
 • Förädla längdkänslan 

3 träningstips med puttmatta

1. Applicera två gummisnoddar på puttern

Genom att fästa två gummisnoddar runt puttern kommer du direkt märka om du ej träffar mitten av bladet. Det är mycket viktigt att träffa bollen konsekvent på bladet, eftersom det avgör vart bollen startar och hur långt bollen går. Denna övning är helt kostnadsfri och väldigt lätt att sätta upp.  

Träningstips puttning, applicera två gummisnoddar på puttern.

2. Placera ett mynt på puttern

Även denna övning är gratis och mycket simpel, men gör att du får ett bättre tempo i puttsvingen. Tempot är avgörande för din längdkontroll och är viktig att träna på. Om du är för ryckig, kommer myntet att falla av puttern.  

3. Använd puttportar

Puttportar används av majoriteten av tourproffsen och det är av en anledning. Det är ett effektivt sätt att säkerställa att man startar bollen rakt. Metoden är enkel, man ska starta bollen mellan en port. Du kan placera två objekt på puttingmattan och försöka träffa mellan dem, men det finns även proffisionella verktyg som Puttout Pro Putting Gates. 

Putting gates - Träningstips

Sammanfattning av Bäst i Test - Bästa Puttmattan 2022

Som vi redogjort i denna artikel, finns det många olika puttingmattor att välja på. Vilka egenskaper man får påverkas mycket av priset. För att få en puttingmatta med markeringar, linjer och tempomål behöver man lägga omkring 800 kronor. Det är även vid denna prisklass man får en matta som håller sig jämn utan att knöggla ihop sig. Å andra sidan, önskar du något som inte ger den bästa möjliga rullen eller siktlinjer går de billigare alternativen också bra. 

Utifrån vår undersökning rekommenderar vi därför dessa tre bästa puttmattorna. 

 1. PuttOUT Puttmatta 
 2. Puttmatta Wellputt – 3 m 
 3. Golfgear Putting Mat Exclusive 

 

Denna är dock att rekommendera om ett lågt pris är den viktigaste faktorn. 

 1. Deluxe Hazard Puttmatta med hinder 

Gillade du denna artikel?

Dela
Dela

Golfcitat

"There is no such thing as a natural touch. Touch is something you create by hitting millions of golf balls."

Handplockade relaterade artiklar

Bäst i Test Golf Resefodral

Bästa Golf Resefodralen 2022 - Bäst i Test

Det är tyvärr inte helt osannolikt med skadade golfklubbor efter en flygresa. Som tur har vi undersökt diverse resefodral och kunnat välja ut de allra bästa golf resefodralen.

Bästa Golfkikaren 2022 – Bäst I Test

En golfkikare är ett måste för varje golfare om man vill ta nästa steg mot ett lägre handicap. Det finns många fördelar med att ha en golfkikare!

Vi finns även på...