Är golf friskvård? Och hur fungerar det?

EnklareGolf Bakgrund

Detta inlägg innehåller annonslänkar.

Är golf friskvård? Ja, sedan den 1 januari 2018 är golf friskvård berättigat. Detta skedde på grund av Högsta Förvaltningsdomstolen och Skatterättsnämnden beslut. Innan år 2018 ansågs inte golf tillsammans med ridsport, segling och utförsåkning som inte tillräckligt enkla former av motion. Kortfattat ansågs sporterna för dyra för att vara avdragsgiltiga. I samband med ändringen blev många glada eftersom det möjliggör att anställda kan åtnjuta golfträning och -spel genom friskvårdsbidraget!

Det finns dock vissa begränsningar om vilka områden inom golfen som är avdragsgiltiga. Vi har sammanfattat det viktigaste från beslutet – läs mer nedan.

Innehållsförteckning

  • Friskvård inom golf
  • Se till att använda ditt bidrag!

Friskvård inom golf

Det nya beslutet möjliggör att arbetsgivaren kan ge anställda friskvårdsbidrag för utförande av golf. Den maximala skattefria gränsen för friskvårdsbidrag är 5 000 kronor per år. Du kan välja själv hur du vill dela upp beloppet – allt på en gång eller uppdelat. Men kom ihåg att det är arbetsgivaren som bestämmer ditt friskvårdsbelopp. Arbetsgivaren kan också ha invändningar på hur friskvårdsbidraget får användas.

Detta får du använda golf friskvårdsbidraget till

  • Greenfees är avdragsgiltiga inom ramen för friskvård. Greenfee beloppet måste dock vara under 1 000 kronor per tillfälle.
  • Rangebollar ingår också! Du kan alltså ladda ditt kort med rangebollar så att det räcker för hela säsongen.
  • Du kan delta i golfträning! Det är perfekt för dig vill gå en nybörjarkurs eller önskar att förbättra svingen. Det avdragsgiltiga beloppet per tillfälle av golfträning är dock begränsad till 1 000 kronor.
  • Spelavgiften, dvs. den årliga golfavgiften för golfspel, är också avdragsgiltig.
Du får köpa range bollar till driving rangen för din friskvård

Ej godkända aktiviteter för golf friskvård

  • Medlemsavgiften till golfklubben är inte en skattefri förmån. Detta gäller inte bara för golfmedlemskap utan gäller alla klubbsporter.
  • Köp eller hyra av golfutrustning går inte heller. Du kan tyvärr alltså inte köpa en ny driver för friskvårdsbidraget…
  • Anmälningsavgifter till golftävlingar är inte godkända för friskvårdsbidrag.
Inköp av golfklubbor är inte avdragsgiltiga för golf friskvård

Se till att använd ditt golf friskvårdbidrag!

Du som golfentusiast – se till att inte lämna något friskvårdsbelopp oanvänt! Kolla dock först med din arbetsgivare om de tillåter golf som friskvård… Glöm inte heller vad som räknas som godkända aktiviteter för golf friskvårdsbidrag.

Fullständig information hittar du hos Skatteverket!

Gillade du denna artikel?

Dela
Dela

Golfcitat

"There is no such thing as a natural touch. Touch is something you create by hitting millions of golf balls."

Handplockade relaterade artiklar

Vi finns även på...