Golfresa till St. Andrews innan The Open 2022

Home of Golf. En helg i maj bar det av till St. Andrews, Skottland. Det bjöds på klassiskt skotskt väder – dvs. moln med regnskurar, 15 grader varmt och en blåsig kust. En mycket trevlig golfresa till St. Andrews! Att tilläga så spelas 150th Open på St. Andrews i år med bland annat Tiger Woods.

Väl på Arlanda kryllade det av människor. Kön till säkerhetskontrollen tog minst en timma, men allt var inte negativt med den väntan. Vi fick just då reda att vi hade vunnit en tee time på Old Course på lördagen! Jackpott! Vi passade då på att fira med att unna oss med en öl, då planet var försenat. De goda nyheterna och det trevliga sällskapet gjorde att vi missade att boardingen hade börjat. Det var inte förens det stod ”final call” det märktes. Vi sprang för våra liv och hann precis. Föreställ er själva att missa flyget på väg till en golfrunda på St. Andrews Old Course…

St. Andrews
Föregående bild
Nästa bild

Efter en taxiresa på strax över en timma var vi äntligen framme. Vi hade förmånen att bo i Hamilton Grand med utsikt över första och sista hålet på Old Course, havet och Royal and Ancient. Där spenderade jag flera timmar om dagen att avnjuta den minst sagt otroliga utsikten. De tre bilderna ovan är tagna från balkongen.

Första dagen spelade vi Eden Course. En mycket prisvärd golfbana som verkligen bjuder på äkta links golf. Det är faktiskt en utav de mer billiga golfbanorna i området, men en extremt rolig bana att spela av god kvalité. Eden Course bjöd på mycket vind, vilket gjorde att bollflykten bara blev lägre för varje hål. Det blev tillslut punchade drivers som flög 10 meter över marken. Inspelen krävde en helt ny form av tänkande, där man ofta behövde studsa upp bollen till hål. Links golf kräver kreativt tänkande och känsla, vilket verkligen uppskattades.

Eden Course
Föregående bild
Nästa bild

Jag vaknar på lördag morgon upp med ryggvärk. Detta är alltså dagen vi ska spela Old Course… Efter lite stretching och en rejäl engelsk frukost blir det mirakulöst bättre. Vi knallar sedan ner till första tee strax innan tee time. Prislappen för att spela ligger på 270 pund – ungefär 3 400 kronor. Det är dock trevligt att banan är öppen för allmänheten – till skillnad från t.ex. Augusta National.

Golfbanan är verkligen anrik och det känns mäktigt att pegga upp på första tee. Första slaget lyfter från marken och placerar sig på rätt del fairway strax innan bäcken. Då var vi igång! Att göra par på första hålet var tillfredställande. Sedan är det bara att njuta av rundan oavsett golfspel. Extra häftigt var det med alla TV-torn och läktare som var uppsatta inför 150th Open. Sedan gick tiden fort, men att slå över Old Course Hotel är en läcker känsla. Jag vill även skryta lite med att tillägga att man gjorde birdie på sista hålet med ett tiotal som stod och kollade. Ingen att jämföra med the Open, men en liten golfapplåd blev det i alla fall.

Old Course
Föregående bild
Nästa bild

Det var helt klart en lyckad resa med underbar golf, fint boende, gott sällskap samt god mat och dryck. Om du någonsin får chansen att åka dit bör du göra det – men även alla de andra fina banorna är värt ett besök. Det är verkligen något speciellt med Links golf!

Gillade du denna artikel?

Dela
Dela

Golfcitat

"There is no such thing as a natural touch. Touch is something you create by hitting millions of golf balls."

Handplockade relaterade artiklar

Golftävling i Katrineholm

En bra placering på golftävlingen, men bilen gick sönder på vägen hem. Det blev en dyr resa – men golftävlingen i Katrineholm blir ett minne för livet!

5-stjärnigt golfresort på Sardinien - Puntalida

Puntaldia Golf Club ligger på Sardinien och är helt oemotståndlig på alla sätt. Banan går genom frodig grönska och är omgiven av palmer.

Vi finns även på...